Posted on

Fungerar tandblekning hemma?

Det enkla svaret på denna fråga är att det gör det faktiskt. I alla fall om det görs på rätt sätt. Missfärgningar på tänderna kan komma från många olika saker och varifrån det kommer har stor betydelse för om behandlingen kommer att fungera eller inte. Det vanligaste är att missfärgningarna kommer ifrån kaffe, snus eller cigaretter. Det finns annan kost som också bidrar till att missfärga tänderna men dessa tre är de största bovarna. Oavsett var dina missfärgningar kommer ifrån och hur grava de är så kan de allra flesta bli hjälpta. Om du röker eller snusar så bör du först sluta med det dock. Det är ett blekmedel som bleker tänderna och i kombination med skadorna från tobak kan det faktiskt bli värre. Så sluta först med att bruka tobak och efter det kan du testa att bleka tänderna.

Hemma eller klinik?

Det går att göra både och för att vara ospecifik igen. Det är helt klart mycket billigare att göra det hemma men det går att garantera ett bättre resultat på en klinik. Där har de testat flera olika metoder och de har antagligen kommit fram till vad de själva tycker är bäst. Risken för att köpa något totalt verkningslöst finns nästan inte genom klinik men den finns garanterat om du köper över internet. Det är billigare dock och om du tittar efter produkter med bra kundrecensioner, produkter som innehåller väteperoxid eller karbamidperoxid så kommer du att hitta rätt. Det är nämligen de här två ämnena som gör att blekningen fungerar.

Hur går det till?

När du har läst kundrecensioner och hittat en bra produkt så är det bara att beställa och några dagar senare så kommer produkten hem till din brevlåda. Det finns olika sätt att bleka tänderna på. Vissa produkter fungerar som en penna. Då målar du bara dina tänder på de ställen där du vill bleka. Det är ett bra sätt när du har väldigt lokala missfärgningar. Det kan vara så dock att det blir stor skillnad i färgskiftningarna på tänderna och det är sällan eftersträvansvärt. Då är det fler som använder sig av en bettskena och en gel.

Bettskenan lägger du i vatten som är varmt och sedan biter du ihop käkarna för att du ska få din egen form på bettskenan. När den har stelnat så har du en bettskena med perfekt passform och då kletar du på gelen på skenan och därefter ska den sitta i munnen en viss tid. Vanligtvis under tiden du sover så du behöver inte gå runt där hemma och bita ihop allt för länge. Det ger en jämn blekning.