Bettskena – Så fungerar det

En bettskena är ett medicinskt hjälpmedel som används för att skydda tänderna, lindra obehag och förebygga skador som kan uppstå på grund av tänder som gnisslas eller pressas samman, ett tillstånd som kallas bruxism. Detta är en vanlig åkomma som kan orsaka obehag, huvudvärk, käkledssmärtor och skador på tänderna.

Bettskenan är gjord av plast eller akryl och är utformad för att passa över de övre eller undre tänderna. Skenans design kan variera beroende på den individuella användarens behov och tillståndets svårighetsgrad. Den kan vara tillverkad för att täcka alla tänderna, eller bara vissa områden, och kan vara anpassad till antingen över- eller underkäken.

För de som lider av bruxism, fungerar bettskenan som en skyddande barriär mellan övre och nedre tandraden. När käkarna pressas samman, tar skenan upp kraften istället för tänderna, vilket minskar risken för att emaljen skadas och tänderna slits ner.

Användning av bettskena kan också bidra till att minska spänningarna i käkmusklerna. Många personer med bruxism spänner ofta sina käkmuskler, särskilt under sömnen. En bettskena kan hjälpa till att lindra denna spänning och därmed minska smärta och obehag.

För att få en bettskena, börjar du vanligtvis med ett besök hos tandläkaren

De kommer att undersöka dina tänder, fråga om eventuella symtom du har och kanske ta röntgenbilder för att få en mer detaljerad bild av ditt tillstånd. Om tandläkaren konstaterar att du lider av bruxism och kan dra nytta av en bettskena, kommer nästa steg att vara att ta ett avtryck av dina tänder. Detta görs vanligtvis genom att bita i ett mjukt material som sedan stelnar och bildar en exakt kopia av dina tänder.

Denna modell används sedan för att skapa en skena som passar exakt till dina tänder. Det kan ta några veckor att få bettskenan tillverkad. När den är klar kommer du tillbaka till tandläkaren för att prova den och göra eventuella justeringar om det behövs.

Att använda en bettskena innebär att bära den, oftast under natten medan du sover. Det är viktigt att följa tandläkarens instruktioner för att använda skenan korrekt och säkerställa att den förblir ren och i gott skick. Detta kan innebära att rengöra skenan regelbundet, vanligtvis genom att borsta den med tandkräm eller skölja den med vatten. Du bör också undvika att tugga eller bita på skenan, eftersom det kan skada den.

Även om bettskenan kan bidra till att skydda dina tänder och lindra symtomen på bruxism, är det viktigt att förstå att den inte botar själva tillståndet. Bruxism kan orsakas av olika faktorer, inklusive stress, vissa medicinska tillstånd och läkemedel, felaktig tandställning och mer. Det är viktigt att arbeta med din tandläkare eller en annan hälso- och sjukvårdspersonal för att identifiera och behandla dessa underliggande orsaker.

Det finns också andra typer av bettskenor som används för andra ändamål

Till exempel används vissa bettskenor, kända som ortodontiska skenor eller aligners, för att gradvis rätta ut tänderna och förbättra bettet. Dessa skenor bärs vanligtvis under dagen och är utformade för att vara nästan osynliga.

Skenor kan också användas för att behandla temporomandibulära ledstörningar (TMD), en grupp av tillstånd som orsakar smärta och funktionsstörningar i käkleden och de omgivande musklerna. Bettskenor för TMD kan hjälpa till att minska trycket på käkleden, lindra smärta och förbättra käkens rörlighet.

Oavsett orsaken till användning, är det viktigt att bettskenor används korrekt och under övervakning av en tandvårdsspecialist. De kan bidra till att skydda tänderna och förbättra din orala hälsa, men de bör inte användas som en ersättning för regelbunden tandvård. Det är viktigt att fortsätta att borsta och använda tandtråd regelbundet, och att gå på regelbundna tandläkarbesök för kontroller och professionell rengöring.

Bettskenor erbjuder en effektiv lösning på problem som bruxism och TMD, som kan ha betydande negativa effekter på både oral och övergripande hälsa om de inte behandlas. Genom att erbjuda en barriär mellan tänderna och lindra trycket på käkmusklerna, kan bettskenor hjälpa till att minska smärta, skydda tänderna och förbättra livskvaliteten för de som lider av dessa tillstånd.

Även om bettskenor är en viktig del av behandlingen för många orala hälsoproblem, är det viktigt att notera att de inte ersätter behovet av god muntlig hygien eller regelbundna tandläkarbesök. De fungerar som ett tillägg till din dagliga muntliga vård, men ersätter inte behovet av att borsta och använda tandtråd regelbundet.

Kom ihåg att din bettskena är ett personligt verktyg och bör behandlas med omsorg

Förvara den på en säker och ren plats när den inte används, och tvätta den regelbundet för att hålla den fri från bakterier och smuts. En väl underhållen bettskena kommer att vara mer bekväm att bära och kommer att fungera effektivare för att skydda dina tänder.

Om du märker att din skena blir skadad eller om du börjar uppleva obehag eller smärta när du bär den, kontakta din tandläkare omedelbart. De kan behöva justera skenan eller till och med skapa en ny för dig. Även om en bettskena kan vara kostsam, är de potentiella kostnaderna för att inte behandla bruxism – inklusive tanderosion, tandbrott och till och med tandförlust – betydligt högre.

Bettskenan är ett effektivt verktyg för att hantera bruxism och andra muntliga hälsotillstånd, men det kräver ett engagemang från användarens sida för att vara effektiv. Med rätt användning och underhåll, kan bettskenan hjälpa dig att skydda dina tänder, minska smärta och obehag, och främja en bättre oral hälsa.