Posted on

Hur man utformar en kravspecifikation

Har du kommit på en lysande idé om en app eller webbplattform som kommer förändra samhället vi lever i? Ska du förverkliga dina drömmar, få tag på investerare eller på annat sätt börja realisera projektet behövs mer än bara en skiss på en servett. Här berättar vi om en av de viktigaste grunderna inom webbutveckling – En kravspecifikation.

 

Idé på en servett

Har du en idé som du skissat ned på en servett kan det givetvis verka övertygande. Du kan förklara med metaforer och aforismer, hänvisa till data och diagram. Trots det kan du inte kontakta en webbyrå och be om hjälp att förverkliga dina drömmar i det här stadiet. Skissen må vara fin men den säger ingenting om hur det här ska fungera i praktiken.

Vad är då en kravspecifikation?

Det är helt enkelt ett dokument som berättar vad du vill göra, hur du ska göra det och framför allt vad som inte ska finnas med. Ber du en programmerare på en webbyrå att utveckla en app måste du börja med att tydliggöra vad appen ska göra för något. När du berättat vad den ska göra måste du sen förklara vilka hjälpmedel, databaser och liknande som behövs för att processerna ska bli genomförbara.

Hur gör man en kravspec?

Ett av de enklaste sätten är att ta kontakt med en webbyrå och berätta att du har en idé och att du behöver hjälp att upprätta en kravspecifikation över projektet. Då tar ni ett möte där byråns personal kommer ställa frågor om vad den här appen eller webbportalen ska kunna uträtta för något.

Vad kan man ha en kravspecifikation till?

Man kan säga att en kravspec är ett recept du ger till programmeraren som är som en kock på en webbyrå. Med hjälp av det dokumentet kan de börja utforma den grundläggande kod och de funktioner som behövs för att skapa din app eller webbportal.

Vad kostar projektet?

Om du ber en webbyrå om en offert för att genomföra ditt projekt kommer de inte kunna ge dig en vettig siffra. Om du däremot har en genomtänkt kravspecifikation kan de lämna en uppskattning om tidsåtgång och prislapp. När du vet vad projektet kommer kosta kan du börja räkna på kostnaden, vinsterna och om du själv verkligen är beredd att satsa. Samma sak gäller dina möjliga investerare, när de ser en kalkyl kan de börja fatta beslut på riktigt.

Göra en kravspecifikation på egen hand

Om du inte vill eller har råd att lägga pengarna på att en webbyrå hjälper dig med materialet kan du skapa en specifikation på egen hand. Börja med att lista alla funktioner din app eller portal behöver. Lista sen alla tänkbara funktioner som den inte behöver.

Flödesschema

Ett flödesschema är som en karta över vad systemet ska göra för något. Först i schemat skriver du det första som händer när man loggar in i systemet. Beroende på vad man gör sen skapar du en pil, ett flöde, för varje möjligt val och varje ny funktion. På det här sättet kan du skissa upp ditt system som en karta med händelser, val och utfall. Ett bra sätt att överblicka något tekniskt.